Een 9,5 uit meer dan 5000+ reviews!
400+ snoepsoorten van de échte merken
Verse drop en snoep bij Dropgigant!
Alle dropkennis in één webshop!
9,5 tm-wwk
Wereld Drop Dag – Waar komt het vandaan?

Wereld Drop Dag – Waar komt het vandaan?

0 reactie minuten lezen
12 april: zet het in je agenda! Dit is dé dag waarop dropliefhebbers wereldwijd hun favoriete snoepgoed vieren. Want als er een dag van de luchtvaart en zelfs een nationale poepdag bestaat , dan heeft het zwarte goud van Nederland zeker ook recht op een eigen feestdag. In deze blog duiken we in wat Wereld Drop Dag inhoudt, waar het vandaan komt, hoe je het viert en waarom dropliefhebbers er enthousiast van worden. Uiteraard versieren we het geheel met wat drop-geschiedenis, leuke weetjes en een flinke schep humor. Veel leesplezier – en vergeet niet iets te kauwen erbij, misschien een dropje?

Wat is Wereld Drop Dag?

Wereld Drop Dag vindt jaarlijks plaats op 12 april en is volledig gewijd aan drop in al zijn vormen. Op deze dag vieren we de uitvinding en het bestaan van drop, ons geliefde “zwarte goud”. Dat vieren gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Zwitserland, Duitsland en de VS – daar kennen ze deze internationale drop-dag al langer.

De oorsprong van Wereld Drop Dag ligt verrassend genoeg buiten Nederland. We danken deze dag aan een Amerikaanse drop-specialist: in 2004 riep het bedrijf Licorice International (een Amerikaanse dropwinkel) 12 april uit tot de internationale dag van de drop. Sindsdien staat die datum bekend als National Licorice Day in de VS, maar ook drop fans elders omarmen het initiatief. Dankzij Licorice International kennen we sinds 2004 de Internationale Dropdag, aldus Gina Makken van dagenvanhetjaar.nl.

Deze speciale dag draait om het waarderen van drop en het delen van drop-plezier. Hoe vier je deze dag? Simpel: trakteer jezelf en anderen op drop! De “officiële” aanbeveling is om op 12 april wat zoethout en/of drop cadeau te geven aan je vrienden en familie. Zie het als Sinterklaas voor dropliefhebbers – maar dan zonder gedichten-stress. Natuurlijk mag je ook zelf onbeperkt genieten van je favoriete dropjes, guilt-free. Wereld Drop Dag is bij uitstek het moment om lekker ongegeneerd drop te eten, nieuwe soorten uit te proberen en je liefde voor drop te verspreiden.

Leuk weetje: In sommige landen wordt Wereld Drop Dag actief gevierd met proefacties, winacties en speciale kortingen. Zo deed een dropwinkel in Zwitserland een paar jaar geleden op 11 april mee met “Lakritztag”  en gaf 10% korting op het hele dropassortiment. En wat doen wij in Nederland? Tot voor kort vrij weinig – “Wel grappig, in Nederland kennen ze de drop-dag niet!!” schreef een verbaasde dropverkoper. Hoog tijd dat we daar verandering in brengen, toch? Al was deze opmerking in 2015, en hedendaags kennen we het gelukkig wel!

Een korte geschiedenis van drop (en waarom we het zo lekker vinden)

Om Wereld Drop Dag echt te waarderen, moeten we even terug in de tijd. Drop mag dan een typisch Nederlands snoepje lijken, de geschiedenis ervan voert ons de hele wereld rond. Een blik op de oorsprong van drop leert ons dat drop al millennia geleden bekend was – als was het toen in andere vorm.

  • Oudheid (7000 v.Chr. – 1000 n.Chr.): In het oude Babylonische Rijk en bij de Egyptenaren was zoethoutwortel al geliefd. Er zijn beschrijvingen gevonden van het gebruik van zoethout-extract als medicijn tegen maagklachten en keelpijn. In het graf van farao Toetanchamon (ca. 1330 v.Chr.) is grote hoeveelheden zoethout aangetroffen – blijkbaar wilde men in het hiernamaals ook een voorraadje hebben. Ook de Grieken en Romeinen gebruikten zoethout als geneesmiddel. Beroemd is het verhaal dat Alexander de Grote en later Napoleon altijd zoethoutwortel meenamen op veldtocht, zowel tegen dorst als voor de geneeskrachtige werking.

  • Middeleeuwen & vroege nieuwe tijd: Zoethout bleef vooral een apothekers-ding. Het pure extract (een ingedikt goedje van de wortel) werd gebruikt tegen hoest en verkoudheid. In Nederland werd dit verkocht als medicinaal goedje: men noemde het destijds “soethout of drop soet hout”, letterlijk verdikt sap van zoethout. Leuk feitje: hier komt ook onze naam “drop” vandaan. Het woord drop is afgeleid van een druppel. Men verkocht vroeger zoethout-extract in kleine druppels (in het Engels heetten ze “drops”) als hoestmiddel. Uiteindelijk ging men niet alleen het extract zelf, maar ook het snoepje dat er later van werd gemaakt “drop” noemen. Een druppel medicijn werd zo de naamgever van ons nationale snoepgoed!

  • De uitvinding van drop als snoep: Wie mogen we bedanken voor het eerste echte dropje (met suiker)? Er zijn twee hoofdrolspelers: Italië en Engeland. In 1731 slaagde de Italiaan Giorgio Amarelli erin om in Calabrië het sap van de zoethoutwortel in een harde dropvariant te verwerken. Hiermee was de basis gelegd: pure, zwarte drop (in Italië bekend als liquirizia pura). Niet lang daarna, rond 1760, experimenteerde een Engelse apotheker genaamd George Dunhill met het zoethout-extract. Hij had een briljante ingeving: er suiker aan toevoegen. Daarmee creëerde hij de eerste zoete, zachte dropjes zoals wij die kennen. Vanaf dat moment was drop niet langer alleen een medicijn, maar ook een lekkernij. Apotheker Dunhill verkocht zijn “sweet liquorice” gretig in zijn apotheek – en het idee sloeg aan. Al snel voegden andere dropmakers ook honing, menthol en andere smaakstoffen toe, en ontstonden talloze varianten.

  • De 19e en 20e eeuw: drop verovert Nederland: Drop kwam via apotheken en handel ook in Nederland terecht, en wij omarmden het vol enthousiasme. In de 19e eeuw schoten dropfabriekjes als paddenstoelen uit de grond (Venco, Klene, enz.). Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de productie verder op – drop werd steeds betaalbaarder en populairder. Reclames in de wederopbouwtijd benadrukten graag dat drop “echt Hollands” snoepgoed was , ook al wisten we stiekem wel dat de oorsprong elders lag. Inmiddels kunnen we het ons niet meer voorstellen zonder drop: je vindt het in elke supermarkt en snoepwinkel, van ouderwetse zoute drop tot Engelse drop en alles daartussenin.

Samenvattend: drop heeft een rijke geschiedenis die begint als oud geneesmiddel en eindigt als wereldwijd geliefd snoepje. Geen wonder dat het een eigen feestdag verdient!

Nederland en drop: waarom we er zo gek op zijn

Is drop typisch Nederlands? Ja en nee. We weten nu dat de uitvinder Italiaans was en de eerste dropjes uit Engeland kwamen. Maar laten we eerlijk zijn: niemand is zo drop-verslaafd als wij. Nederland is drop-land nummer één. Enkele cijfers om dat te bewijzen:

  1. Wij eten het meeste drop ter wereld: Gemiddeld zo’n 2 kilo drop per persoon per jaar. Reken dat uit over alle Nederlanders, en je komt op ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar. Dat is – hou je vast – gelijk aan achtduizend olifanten aan drop of het volume van tien olympische zwembaden vol drop! (Bron: de Volkskrant, die deze geweldig beeldende vergelijking maakte.). Ter vergelijking: in andere landen halen ze dit lang niet. We zijn met gemak de grootste dropeters op aarde.

  2. Dropcultuur en variatie: In Nederland kennen we honderden soorten drop. Zoet, zout, dubbelzout, honingsmaak, laurierdrop, muntdrop, wijngum-drop mix, je kunt het zo gek niet bedenken. Die variatie zorgt ervoor dat er voor iedereen wel een favoriet is. Drop is hier ook niet aan leeftijd gebonden: van oma’s die al sinds hun jeugd trekdropjes snoepen tot kinderen die een zak autodrop leegpeuzelen – drop verbroedert generaties. Zelfs expats en vakantiegangers nemen graag een voorraadje mee het land uit, omdat goede drop buiten Nederland schaars is.
  3. Waarom we zo dol zijn op drop: Daar is veel over gespeculeerd. Drop is een acquired taste – het is bitterzoet en vooral zoute drop kan best “out of the comfort zone” zijn. Misschien is dat juist waarom wij nuchtere Nederlanders het waarderen. Drop past bij onze volksaard. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat drop het ultieme calvinistische snoepje is. Marketingdirecteur Roel Nouws (van dropfabrikant Perfetti Van Melle) vatte het mooi samen: “Eigenlijk is drop het toppunt van calvinistisch snoepen. Het is zwart. Het is meestal zout en heeft daardoor eerder iets van ‘pijniging’ dan van ‘genot’. Je kunt het tamelijk discreet eten, je doet er lang mee en het is nog relatief goedkoop ook!”. Bovendien heeft drop van oudsher een gezond imago (“goed voor de keel”), een perfect alibi om te snoepen zonder schuldgevoel. Met andere woorden: drop is het soort snoep waarbij je mag afzien en genieten tegelijk – en dat vinden wij stiekem heerlijk.

Of het nu echt door onze calvinistische inslag komt of niet, feit is dat drop hier een iconische status heeft. We noemen het liefkozend “ons zwart goud”, we schenken dropjes in mooie snoeppotten op tafel, en we geven dropcadeautjes aan Nederlanders in het buitenland die heimwee hebben naar de smaak. Geen wonder dat wij dropliefhebbers staan te popelen om Wereld Drop Dag te vieren!

Tips: zo vier je Wereld Drop Dag op 12 april

Nu we weten wat Wereld Drop Dag is en waarom drop zo bijzonder is, rest de vraag: hoe kun je op 12 april zelf meedoen? Enkele luchtige tips om van Internationale Dropdag een succes te maken:

  • Deel drop uit – Volg de traditie en geef vrienden, familie of collega’s een dropje cadeau. Verrassend hoe blij mensen kunnen worden van een klein zakje trekdrop of een rolletje zoethout. Bonuspunten als je er een grappig kaartje bij doet met “Fijne Dropdag!”.

  • Organiseer een drop-proeverij – Nodig mede-dropliefhebbers uit en houd een kleine proeverij thuis. Zet allerlei soorten drop op tafel (zoet, zout, zacht, hard, en tropische Finse smaken) en laat iedereen blind proeven en stemmen. Wedden dat er interessante discussies ontstaan over “de beste drop ooit”?

  • Drop-knutselen met de kinderen – Heeft je gezin jonge dropfans? Ga creatief aan de slag: rijg dropveters tot sieraden, bouw figuurtjes met Engelse drop, of teken samen een tekening en plak er dropjes op als 3D-decoratie. Plezier gegarandeerd.

  • Bekijk het Dropgigant assortiment – Want nergens anders vindt je zo veel verschillende dropjes op één plek als op onze website. En mocht je daar nog hulp bij nodig hebben, onze klantenservice voorziet je graag van advies!

Het belangrijkste is: geniet van drop op jouw favoriete manier. Of je nu alleen op de bank een zakje leeg peuzelt, of het groots aanpakt met een drop-party, alles mag op Wereld Drop Dag.

Conclusie: een dag om lekker te snoepen zonder smoesjes

Op 12 april vieren we dus Wereld Drop Dag, een jonge maar nieuwe leuke feestdag in het leven geroepen om onze liefde voor drop te delen. We hebben gezien dat drop een lange reis heeft afgelegd van geneeskrachtig zoethout in de oudheid tot nationale lekkernij nu. Geen authentiek Nederlands uitvindsel, maar wel door Nederlanders tot ongekende hoogten verheven – tot 2 kilo per persoon per jaar aan toe! Dat verdient toch een eigen feestdag?

Dus, markeer 12 april in jullie agenda. Geef een zakje drop aan je beste vriend, toost met een droplikeurtje, of verstop jezelf met je favoriete dropmix op de bank en noem het “cultureel erfgoed vieren”. Deze dag heb je geen enkel smoesje nodig om onbeperkt van drop te genieten – het is immers officieel Wereld Drop Dag!

En heb je door dit verhaal spontaan trek gekregen in drop? Geen zorgen: bij Dropgigant.nl vind je het grootste assortiment drop om jouw Drop Dag feest compleet te maken. Van zout tot zoet, van oud-Hollands tot internationaal – wij hebben het voor je klaarstaan. Vier Wereld Drop Dag en geniet met volle teugen van het zwarte goud. 

Fijne Dropdag gewenst!